kaaswei, wei, wei-eiwitten

Wei eiwitten zijn goed voor elk

Het nut van wei-eiwitten

Wei-eiwitten zijn een van de meest bestudeerde voedingssupplementen, en dat is niet zonder reden. Ze hebben een zeer hoge voedingswaarde, en bezitten enkele uitzonderlijke voordelen voor je gezondheid

De laatste jaren doen wetenschappers veel onderzoek naar positieve effecten van wei-eiwitten en hun aminozuren. En die onderzoeken bevestigen ook de positieve effecten. Vooral bij sporters zijn eiwitten echt al ingeburgerd, want het aminozuur leucine herstelt de spieren sneller na een inspanning. Een belangrijke voorwaarde: je moet de wei-eiwitten wel kort na de inspanning eten.

De eiwitten in wei bevatten aminozuren van hoge kwaliteit. Bovendien zijn alle essentiële aminozuren in wei-eiwit aanwezig. In vergelijking met andere eiwitten verteer je ze ook snel.

Je lichaam heeft wei-eiwitten nodig voor het onderhouden en de opbouw van spieren. Vooral in combinatie met krachttraining, of bij ouderen waar de spiergroei van nature achteruit gaat.

Wei-eiwitten zijn zeer vullend, meer zelfs dan andere eiwitten. Je krijgt er een sterk verzadigend gevoel van. In vergelijking met koolhydraten en vetten heeft je lichaam meer energie nodig om die eiwitten te verteren. Veel diëtisten raden ze dus ook aan, want ze zorgen ook tijdens je dieet dat je voldoende spieren behoudt.

Waar komen ze vandaan

De weipreparaten, supplementen en sportdranken die je in de winkel vindt als concentraat, isolaat of hydrolysaat, komen uit de restromen van grotere melk-en kaasbedrijven.

We excuseren ons voor die moeilijke woorden! Eigenlijk zijn al die stoffen afkomstig uit een natuurlijke grondstof als melk. De reststromen (kaaswei) die voortkomen uit kaasbereiding, verwerken bedrijven tot verschillende poeders door de melkwei in te dikken, sproeidrogen en via osmose. Op het einde voegen ze er gewoon nog een smaakje aan toe. 

Maar in een klein zuivelbedrijf zoals dat van ons, zijn die technieken niet rendabel. We zochten wel naar een manier om op een ecologische manier van die reststroom af te raken. De eerste oplossing was de resten voeren aan varkens, want daar groeien ze goed van. Maar natuurlijk zochten we verder naar een meer creatieve oplossing. In een aantal kazen, zoals ricotta, zitten de wei-eiwitten er wél in. En door haar specifiek productieproces nu ook in viVie. Er zitten niet zoveel wei-eiwitten in viVie dan in ricotta, maar viVie is minstens even lekker en heeft meer kaasgevoel dan ricotta. Niets tegen ricotta overigens, want we maakten er ondertussen zelf een

Voedingswaarde van viVie

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram:

Energie: 344,6/1440 kJ

Vetten: 26,6 gram

     waarvan verzadigde: 17,2 gram

Eiwitten: 25,6 gram

Koolhydraten: 0,7 gram

     waarvan suikers: 0,7 gram

Zout: 2,1 gram

Deel deze pagina als je dat wil?

De Zuivelarij

Er komen ook nog andere lekkere zuivelproducten uit onze Zuivelarij.