vivie, cacioricotta, ricotta, wei-kaas

Het nut van wei-eiwitten

Niet zonder reden zijn wei-eiwitten één van de meest bestudeerde voedingssupplementen. Ze hebben een zeer hoge voedingswaarde en bezitten enkele uitzonderlijke gezondheidsvoordelen.

Er gebeurt de laatste jaren zeer veel onderzoek naar de positieve effecten van wei-eiwitten en hun aminozuren. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat er wel degelijk positieve effecten. Bij sporters is het gebruik van eiwit supplementen al goed ingeburgerd. Vooral het aminozuur leucine zorgt voor een sneller spierherstel na inspanning. Een belangrijke voorwaarde is dat de wei-eiwitten kort na de inspanning worden gegeten.

De eiwitten in wei bevatten aminozuren van hoge kwaliteit, bovendien zijn alle essentiële aminozuren in wei-eiwit vertegenwoordigd. In vergelijking met andere eiwitten zijn ze ook zeer snel verteerbaar. Voor sporters is het onder andere daarom belangrijk om net deze eiwitten onmiddellijk na de sportprestatie in te nemen.

Wei-eiwitten dienen in het lichaam voor het onderhoud of het opbouwen van de spieren. Vooral in combinatie met krachttraining, of bij ouderen waar de spiergroei van nature achteruit gaat.

Wei-eiwitten zijn, meer nog dan andere eiwitten, zeer vullend. Ze geven een sterk verzadigend gevoel en het lichaam heeft in vergelijking met koolhydraten en vetten meer energie nodig om deze eiwitten te verteren. Daarom zijn wei-eiwitten raadzaam tijdens het diëten. Ze zorgen tijdens een dieet ook voor behoud van voldoende spieren.

Waar komen ze vandaan

De weipreparaten, supplementen en sportdranken die je in de winkel kan vinden onder de vorm van concentraat, isolaat of hydrolysaat zijn afkomstig uit de reststromen van de grotere melk- en kaasbedrijven.

Ondanks moeilijke woorden als isolaat zijn ze dus toch afkomstig van een natuurlijke grondstof als melk. De reststromen (melkwei) die ontstaan uit de kaasbereiding worden via indikking, osmose en sproeidrogen verwerkt tot allerhande poeders en vervolgens wordt er een smaakje aan toe gevoegd.

In kleine zuivelbedrijven, zoals het onze,  zijn deze ingewikkelde technieken niet rendabel. Omdat ze daar goed van groeien werd de melkwei dan ook meestal aan de varkens gevoerd. In een aantal kazen zoals ricotta zitten de wei-eiwitten ‘wel’ in het kaaszuivel. En door haar specifiek productieproces dus ook in viVie. Niet zoveel als in ricotta maar viVie is wel lekkerder en geeft meer een kaasgevoel dan ricotta. Niets tegen ricotta overigens.

 

Keuringsdienst van Waarde

In het onvolprezen Keuringsdienst van Waarde behandelt men regelmatig relevante onderwerpen over voeding. In deze aflevering gaat de keuringsdienst op zoek naar wat wei-eiwitten zijn en hoe ze gemaakt worden. Voor als je eens 20 minuten tijd hebt.

Voedingswaarde

Gemiddelde voedingswaarde per 100 g:

Energie: 344,6/1440J

Vetten: 26,6g

     waarvan verzadigde: 17,2g

Eiwitten: 25,6g

Koolhydraten: 0,7g

     waarvan suikers: 0,7g

Zout: 2,1g

De Zuivelarij

Er komen ook nog andere lekkere zuivelproducten uit onze Zuivelarij.