cacioricotta

viVie is cacioricotta: ofwel, kaas en ricotta tegelijkertijd. Door de geitenmelk eerst te koken komen de gezonde ricotta wei-eiwitten mee in de kaas terecht.

Belgische Cacioricotta

Cacioricotta is een kaastype uit Zuid-Italië. ‘Cacio’ betekent in het Italiaans ‘kaas’, en ‘ricotta’ betekent ‘weikaas’. In Italië maken ze de cacioricotta van geitenmelk en dat doen wij ook. De geitenmelk wordt eerst gekookt waardoor de ricotta-eiwitten zich aan de kaas-eiwitten hechten. Het resultaat is een losse, wat mislukte, wrongel die vervolgens enkele uren rijpt en vervolgens enkele dagen wordt gedroogd.

Wei is goed voor elk

Ricotta of wei-eiwitten bevatten veel hoogwaardige aminozuren. Ze hebben veel voordelen voor je lichaam, en je lichaam neemt ze heel makkelijk op. Zo zorgen ze onder andere voor de groei en het herstel van spieren. Over een gezonde kaas gesproken!

Gebruik viVie in koude gerechten. Alsof je mozzarella, feta of verse geitenkaas zou gebruiken.

De smaak

viVie heeft een pure, frisse en levendige smaak. Langs de ene kant lijkt ze een beetje op mozzarella, maar is minder elastisch en smelt niet. Langs de andere kant lijkt ze een beetje op feta, maar dan minder scherp en brokkelig. Je combineert te kaas met heel veel andere ingrediënten in koude gerechten, of bij lekker brood. Zorg voor een contrast door zoete, pittige of krokante ingrediënten te gebruiken.

De melk

Voor viVie halen we onze geitenmelk bij geitenkaas boerderij ‘t Leenhof in Zele. ‘t Leenhof melkt zowel koeien als geiten. Het dierenvoeder verbouwen de boeren voor het grootste deel zelf op de akkers rond de boerderij.

Op ’t Leenhof maken ze zelf ook heel lekkere verse geitenkaasjes en ander geitenzuivel. Als je in de buurt bent, ga dan zeker eens langs in hun hoevewinkel en neem een kijkje op de boerderij en in de stallen.

Deel deze pagina als je dat wil!